Kako izbrati ustrezno lovsko kamero

Objavljeno: maj 5, 2018

Kategorija: Članki

Eno najpogostejših vprašanj naših potencialnih strank je, kako izbrati ustrezno lovsko kamero. Lovske kamere imajo veliko kriterijev, ki nam lahko pomagajo pri izbiri. Cena in blagovna znamka sta sicer pomembni, vendar nas pogosto lahko zavedeta. Da ne bi po nepotrebnem zapravljali denarja in se zmotili pri nakupu, vam bomo v tem članku svetovali, na kaj morate biti pri izbiri pozorni in česa ne smete spregledati.

Posamezne naprave se v nekaterih značilnostih močno razlikujejo, v drugih pa povsem sovpadajo. Za večino blagovnih znamk so značilne nekatere posebnosti ali dodatna oprema, zaradi česar so njihove lovske kamere nenadomestljive.

Za kaj boste uporabljali lovsko kamero?

Najprej morate ugotoviti, za kateri namen želite uporabljati lovsko kamero. Če ste lovec, imate drugačne prioritete kot podjetnik, ki želi zaščititi svojo dobro obiskano trgovino. Osredotočili se boste tudi na druge stvari. Najpomembnejši pri opazovanju narave so trdna konstrukcija, kakovostno snemanje in odlične fotografije, manj pomembna pa je prisotnost GSM-modula. V trgovinskem okolju je prioriteta, da je lovsko kamero mogoče enostavno skriti, pomembna pa sta tudi dostop na daljavo prek SMS-a in nevidna osvetlitev.

Osvetlitev

Osnovna značilnost lovskih kamer je osvetlitev. Velika večina lovskih kamer ima nevidno osvetlitev z valovno dolžino 940 nm, ki je ni mogoče zaznati s človeškim ali živalskim očesom, zato predstavlja najboljšo izbiro, kadar želite lovsko kamero skriti. Druga možnost je osvetlitev z valovno dolžino 850 nm, ki zagotavlja boljše posnetke, vendar je vidna in lahko divjad vznemiri. Razlika je tudi v dosegu: osvetlitev 850 nm je učinkovita do 20 m, osvetlitev 940 nm pa je idealna pri krajših razdaljah – največ 12 m.

Ločljivost fotografij in videov

Tehnologija se nenehno izboljšuje, zato lahko danes najdete lovske kamere s Full HD-videoposnetki in fotografijami v ločljivosti do 20 Mpx. Če je za vas še posebej pomembna kakovost fotografije, imate na voljo široko paleto naprav z visoko ločljivostjo. Če lepi posnetki niso vaša prioriteta, zadoščajo fotografije v ločljivosti 12 Mpx – več za prepoznavanje obraza potencialnega vsiljivca ni potrebno.

Doseg

Standardni doseg senzorjev gibanja se giblje od 10 do 16 m, odvisno od vrste in proizvajalca. Če kamera zajame le majhno količino prostora, je velik doseg nepotreben. Nekateri proizvajalci navajajo doseg do 25 m, vendar je v tem primeru na posnetkih skoraj nemogoče prepoznati opazovani objekt. Tu se vam splača, da presojate v skladu z zdravim razumom in ne dovolite, da vas zavedejo visoke številke.

Zorni kot

Ta parameter je še posebej pomemben za zunanje lovske kamere, ki zajemajo večje območje. Standardni zorni kot je 45 ° – z njim boste zajeli vse, kar potrebujete na običajni razdalji. Obstajajo tudi lovske kamere s širokim zornim kotom v razponu 80 °–100 °, ki zajemajo veliko večji prostor, toda za ceno izrazitega popačenja slike. Ostre posnetke dobite do razdalje 2 m od lovske kamere.

Zajem slike

To je značilnost, pri kateri se lovske kamere običajno bistveno razlikujejo. Proizvajalci tekmujejo, kdo bo zagotovil najhitrejši zajem, vendar običajnemu uporabniku povsem zadošča hitrost 0,5–1 sekunde. Počasnejši zajem bi lahko pomenil slabšo kakovost, medtem ko je hitrejši skoraj nepotreben.

GSM-modul

Navzočnost GSM-modula je v zadnjem času glavna značilnost, po kateri se razlikujejo lovske kamere, hkrati pa je tudi eden najpomembnejših kriterijev, ki ga morate premisliti. Ali potrebujete redna obvestila iz lovske kamere? Ali želite imeti izbrano območje stoodstotno pod nadzorom? Ali pa redno dostopate do lovske kamere oziroma deluje bolj kot preventiva in vam zato ni treba doplačati za GSM-modul? GSM-modul vam lahko pošlje fotografije na e-poštni naslov ali mobilni telefon ob izbranem času ali ob zaznavi gibanja. Brez GSM-a lahko slike na zaslonu računalnika gledate samo prek SD-kartice. Dodatna naložba pri GSM-modulu je SIM-kartica z možnostjo prenosa podatkov.

Dodatni parametri

Nekatere lovske kamere se ponašajo s trdno, vodoodporno konstrukcijo, druge pa je zaradi manjše velikosti mogoče preprosto skriti. Večje lovske kamere imajo običajno boljši upravljalni zaslon. Pomembna je tudi poraba energije: 4 baterije zadoščajo za nezahtevno lovsko kamero, naprave z mnogimi funkcijami pa potrebujejo včasih celo 12 baterij.

Ne glede na to, za katero lovsko kamero se boste odločili, upamo, da boste z njo zadovoljni in bo izpolnila želeni namen. Če imate kakršna koli vprašanja ali negotovosti, nam pišite na naš e-poštni naslov in z veseljem vam bomo svetovali!