Lovske kamere proti tatovom – Zaščitite svoje premoženje

Objavljeno: feb 20, 2018

Kategorija: Članki

Če imamo nekaj v lasti, naj bo to hiša, avto ali trgovina, to seveda želimo zaščititi. Nič hujšega ni kot stopiti v oropano trgovino ali zaman iskati avto, ki ni več na svojem mestu. Se vam je že zgodilo kaj takega? Ali želite to preprečiti in pridobiti dokaze za policijo in zavarovalnico, če se to zgodi? V tem primeru je pravi čas, da si priskrbite lovsko kamero.

Lovskih kamer proti tatovom ne uporabljajo samo zasebniki in podjetniki, temveč tudi številna mesta, občine in policija. Vsekakor je dobro biti previden pri izbiri in poiskati preverjene dobavitelje, ki vam lahko po potrebi zagotovijo tudi servis.

Lovska kamera za divjad ali za zaščito

Na trgu je veliko lovskih kamer. Nekatere se ponašajo z vsestransko uporabnostjo, druge pa so ozko usmerjene v določen namen. V čem se med seboj razlikujejo in ali je to pomembno? To je vprašanje za vas. Če nameravate zaščititi prostor, kjer lahko v naravnem okolju skrijete lovsko kamero, lahko izberete tudi lovsko kamero, zasnovano za opazovanje divjadi. Toda če jo hočete postaviti v trgovino, boste zagotovo upoštevali njen videz in velikost, saj lovske kamere tam ni tako enostavno skriti.

Glavni atribut, ki je pomemben za vas, je osvetlitev. Za zaščito premoženja je treba izbrati lovsko kamero z nevidno osvetlitvijo z valovno dolžino 940 nm, ki je človeško oko ne more zaznati, tat pa nima možnosti, da bi našel in uničil napravo – lovska kamera ni vidna ob neposrednem pogledu ali v popolni temi. Nekatere lovske kamere imajo nevidno bliskavico, ki izboljšuje kakovost fotografij. Samoumevno je, da so neslišne.

Parametri

Kar bi vas pri lovski kameri utegnilo še posebej zanimati, so hitrost zajema slike in senzorji gibanja. Pri izbiri bodite previdni: proizvajalci lovskih kamer se radi ponašajo z veliko hitrostjo zajema, vendar vam pri dobri lovski kameri zadošča od 0,5 do 1 sekunde. Najpomembnejše je, da lahko lovska kamera kakovostno ujame vsiljivce, po možnosti na sredini fotografije. Po drugi strani pa so senzorji gibanja v osnovi enaki pri vseh proizvajalcih, zato se pri njihovi izbiri težko zmotite. Le ne pustite se zavesti: standardni doseg je 12–16 m. Obstajajo tudi naprave z dosegom do 25 m, vendar je opazovani objekt na fotografijah navadno težko prepoznati.

GSM-modul – za največji pregled

Nekatere lovske kamere za zaščito vašega premoženja imajo GSM-modul fotografije so takoj poslane prek MMS-a na vaš mobilni telefon ali e-poštni naslov. Poleg tega se običajno shranijo na SD-kartico v lovski kameri. Za GSM-modul je treba dokupiti SIM-kartico s prenosom podatkov, najbolje takšno, ki jo lahko redno polnite. To ni prevelika dodatna naložba, toda pri zaščiti vašega premoženja se lahko resnično izplača – v realnem času boste z minimalnim zamikom izvedeli, kaj se dogaja na vašem varovanem območju. Tako lahko ukrepate kolikor mogoče hitro, če je to potrebno.

Če si želite zagotoviti lovsko kamero za preventivo, GSM-modul ni nujen, vendar ga na območjih s pogostimi vdori ali podobnimi incidenti vsekakor priporočamo.