5 nasvetov za kakovostnejše posnetke narave z vašo lovsko kamero

Objavljeno: jan 3, 2018

Kategorija: Članki

Priskrbeli ste si lovsko kamero in z njo uspešno upravljate in uživate v čudovitih posnetkih narave. Mogoče ste dobili več, kot ste si predstavljali, a morda na svojo najboljšo fotografijo šele čakate. Tu je pet nasvetov, ki vam bodo pomagali do boljših, kakovostnejših posnetkov in dragocenih fotografskih trofej.

Ne merite v sonce

Lovske kamere so občutljive na toploto in gibanje. Zato ni dobro, da se naprava sooči z največjim toplotnim virom: soncem. Zagotovo ne želite vznemirjeno pregledovati fotografij iz lovske kamere, nato pa ugotoviti, da na večini ni ničesar.

Če usmerite lovsko kamero proti soncu, bo to pomenilo spremembo temperature, veter pa lahko premakne veje bližnjih dreves, kar ujame lovska kamera, saj to prepozna kot gibanje človeka ali živali. Prostor na SD-kartici ni neskončen in zagotovo ga ne želite zapravljati za morda lepe, a sicer nepomembne posnetke sončne svetlobe in vegetacije.

In nasvet? Če je mogoče, lovsko kamero usmerite proti severu. Če imate na lovsko kamero pritrjeno sončno ploščo, ni treba, da gleda proti soncu, raje poskusite umetno ustvariti boljše pogoje (z odstranitvijo listov, s primernejšimi zasloni).

Zaščitite se pred škodo

Večkrat je bilo že povedano, vendar ni nič hudega, če ponovimo – lovska kamera je draga naložba in jo je treba ustrezno zaščititi, še posebej, če jo na terenu pustite dlje časa brez nadzora. V Sloveniji se število lovskih kamer v gozdovih in drugod povečuje, število njenih nasprotnikov pa narašča. Med drugim nikoli ne veste, kaj bi lahko ogrozilo vašo lovsko kamero. Čeprav so lovske kamere precej trpežne naprave, ne morejo preživeti vsega. Torej se nakup kovinske škatle ali vsaj ključavnice resnično izplača. Še najbolje je, da si priskrbite oboje. Odvrnili boste nejevoljne tatove in preprečili usodno škodo.

Še en nasvet bi lahko bil, da kamero postavite na višjo višino, da ne bo mogla nikomur pasti v oči. To vam hkrati daje edinstveno perspektivo. Tudi kamuflaža bo zelo pomagala. Vzemite si nekaj časa, ki ga boste posvetili zaščiti.

Lovsko kamero pustite pri miru

Ena največjih napak, ki jo ljubitelji narave naredijo med iskanjem popolnih posnetkov, je, da svojo kamero pogosto in redno preverjajo. Razumljivo je, da želite videti, kaj se je lovski kameri posrečilo ujeti, vendar si tako delate medvedjo uslugo. Divjad bo vaše redne prihode opazila in se ne bo več želela približati kraju. Ne samo zaradi vaše prisotnosti, ampak tudi zaradi vonja. Uprite se skušnjavi, čim manj preverjajte lovsko kamero in kraj obiskujte čim redkeje. Živali, ki si jih najbolj želite posneti, so običajno zelo sramežljive in stres bi jih lahko odvrnil od vaše lovske kamere.

Ne varčujte pri baterijah

Povedali bomo naravnost in preprosto – pri baterijah za zunanje lovske kamere se ne splača varčevati. Obstaja namreč velika razlika med lovskimi kamerami, ki stojijo znotraj objektov, in tistimi, ki so skoraj vse leto na prostem. Vreme in temperature so pogosto nepredvidljivi, vi pa svoje naprave kar nekaj časa ne boste videli. Zaradi nekaj evrov, ki jih boste prihranili z nakupom cenejših baterij, boste morda morali kupiti novo lovsko kamero. Litijeve baterije zdržijo dvakrat, trikrat dlje kot alkalne baterije. Poleg tega veliko bolje prenašajo ekstremne temperature in temperaturne spremembe.

Priročna lokacija

Lokacija pomeni vse. Več kot polovico vašega uspešnega »lova« na divjad in posnetke predstavlja iskanje pravega mesta in lokacije za lovsko kamero. Tudi najboljša lovska kamera je neuporabna, če jo postavite v slabo obiskan prostor, kjer nima možnosti, da bi karkoli posnela. Lotite se dela in preučite izbrano mesto, povprašajte za nasvete bolj izkušene, veliko forumov imate v celoti na voljo. Upoštevajte tudi letne čase in se osredotočite na vire prehrane, vodotoke in druge točke, ki zagotavljajo veliko pojavnost divjadi.

Če pa ste bili med pregledovanjem vaših posnetkov že večkrat razočarani, ne oklevajte in brž spremenite lokacijo. Potrpežljivost se vsekakor splača, a če dolgoročno niste uspešni, ni razloga, da bi ostali na istem mestu. Še posebej, če verjamete, da ste našli boljše opazovalno območje. Zaupajte svojemu instinktu in zdravemu razumu, ponavadi se to obnese.